EMC vizsgálatok, villám és túlfeszültség-védelmek telepítése informatikai és napelemes rendszerekre

Az elektromágneses összeférhetőség (EMC) a villamos és elektronikus készülékek és berendezések hibamentes egymás mellett működését jelenti anélkül, hogy egymást kölcsönösen zavarnák. Ennek során minden villamos berendezés egyidejűleg zavarforrás és zavarvevő is lehet.

A villamos vagy elektronikus berendezések EMC-nek megfelelő kialakítása rendszerint nem elegendő ahhoz, hogy garantálja a zavarmentes üzemet.

Csak a túlfeszültség-védelmi berendezések megfelelő helyeken történő célzott alkalmazása esetén lehet a kiesésektől, zavarásoktól mentes üzemet elérni. A túlfeszültség-védelmi berendezések alkalmazása során folytatandó eljárást szintén bele kell vonni a zavarfogadó és zavarforrás hatásmodellbe, és a villámvédelmi koncepcióval valamint a szigeteléskoordinációval együtt, rés nélküli védelmi rendszerré kell egyesíteni.

Annak érdekében, hogy egy elektronikus berendezés, informatikai vagy napelemes rendszer elektromágnesesen összeférhető üzemét biztosítsuk, az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

-       villámvédelmi berendezés,

-       földelés,

-       vezetékek elhelyezése, nyomvonala,

-       kábelek árnyékolása,

-       kapcsolószekrény felépítése,

-       érzékelők és beavatkozók,

-       adók és vevők,

-       inverterek,

-       busz- és terepi készülékek,

-       elektrosztatikus kisülések.

A fenti szempontok és az MSZ EN 62305-2006, 1÷4, Villámvédelem szabvány, figyelembe vételével vállaljuk elektronikus berendezések, informatikai és napelemes rendszerek villám és túlfeszültség-védelmének kiépítését. A védelmek kialakításához OBO és J.Pröpster gyártmányú túlfeszültség-védelmi berendezéseket alkalmazunk.

Napelemes családi ház villámvédelmének kialakítása

Napelemes ipari létesítmény villámvédelmének kialakítása

AlbaNet Informatika Kft.

info@albanet.hu